Hasznos tippek

Felület előkészítése

A falfelület alapozását a vakolás előtt 24 órával végezzük el. Ügyeljünk az alapozó egyenletes felhordására, illetve arra, hogy az alapozott felület teljesen szilárd legyen. Az alapfelület por-, zsír-, és szennyeződésmentes, valamint teljes keresztmetszetében száraz ill. terhelhető, mozgás és zsugorodásmentes legyen. HA A BETONLÁBAZAT NEM SZAKSZERŰEN VÍZSZIGETELT, ABBAN AZ ESETBEN A MEGAS MÁRVÁNY LÁBAZATI DÍSZÍTŐVAKOLAT NEM ALKALMAZHATÓ! A bevonni kívánt felületeket talaj felöli vízszigeteléssel kell ellátni. A felületnek teljesen simítottnak, glettelt minőségűnek kell lennie. Új, friss alapvakolás, betonozás, hőszigetelő rendszer ragasztótapasz használata esetén minimum 28 nap eltelte után dolgozható fel a MEGAFIX COLOR VAKOLATALAPOZÓ ÉS MEGAS MÁRVÁNY LÁBAZATI DÍSZÍTŐVAKOLAT! Felvált, meglazult, sérült felületi rétegeket, festékmaradványokat távolítsuk el, majd azt javítsuk ki! Ügyeljünk arra, hogy a javított részek a már meglévő felülettel azonos színűek és struktúrájúak legyednek! (Ellenkező esetben a festett felületen foltszerű elszíneződés keletkezhet.) A MEGAS MÁRVÁNY nem alkalmas a felület hibáinak a javítására. A szerszámok a munka befejezése után közvetlenül vízzel könnyen tisztíthatóak. Extrém eltérő esetekben szakember véleményét kérjük ki. A termék természetes eredetű ásványi anyagokat tartalmaz, ezért utórendelésnél, ill. különböző töltésdátumú vödröknél árnyalatnyi színeltérés lehetséges. Ellenőrizzük a vödrök peremére nyomtatott azonosítókat. Az épület egyes oldalain azonos töltésdátumú anyagot használjunk, vagy különböző töltésdátumú vödröket egy nagyobb edényben keverjünk össze. A mintaanyagokon, színkártyákon lévő színek tájékoztató jellegűek, melyekért a MEGAS színhűséget vállal, de a teljes színazonosság nem garantálható. A munkálatok megkezdése előtt, az anyagszükséglet meghatározása alapján készítsük ki az egybefüggő falfelülethez szükséges anyagmennyiséget. ELLENŐRIZZÜK AZ ANYAG SZÍNÉT, ALACSONY FORDULATSZÁMÚ FÚRÓGÉPBE FOGOTT KEVERŐSZÁRRAL (teljesen homogénre, csomómentesre) KEVERJÜK FEL A VÖDRÖK TARTALMÁT. A túlzott keverés az anyag felhabosodásához és elszíneződéséhez vezethet.

Alapozás
Az alapozást MEGAFIX COLOR VAKOLATALAPOZÓ színrekevert anyaggal végezzük. Anyagszükséglet: 0,1 liter/m2 Hígíthatóság: max. 50% vízzel. Felhordás: cérna-tedihengerrel egyenletesen.

Dörzsvakolat felhordása
Rozsdamentes glettvassal egyenletesen, vékonyan szemcsevastagságban! A felhordott dörzsvakolat műanyag simítóval kis kör-körös irányú dörzsöléssel munkálhatjuk el, vagy lekerekített végű rozsdamentes glettelővel elsimítjuk, eltüntetjük a felhordás nyomait (ez utóbbinál száradás után kapunk egyöntetű, homogén felületet. ) A felhordott anyagmennyiséget a szemcsenagyság határozza meg, mind a többletanyag, mind a kevés anyag strukturális különbséget okoz.A DÖRZSVAKOLAT A MEGADOTT NORMÁN FELÜLI MENNYISÉGGEL IS FELDOLGOZHATÓ, DE EZ FÖLÖSLEGES ANYAGTÖBBLETET, HOSSZABB SZÁRADÁSI IDŐT ÉS AZ ESZTÉTIKAI MINŐSÉG ROMLÁSÁT EREDMÉNYEZI. A műanyag simítón keletkezett többletanyagot mindig vegyük le. A felületet az elszürkülés elkerülése végett ne simítsuk túl sokáig. Javasoljuk az első vödör feldolgozása után az anyagszükséglet ellenőrzését. A felhordást folyamatosan végezzük, mert hosszú várakozáskor az anyag kötése megindul és az összedolgozhatóság csökken. Ne alkalmazzuk az anyagot erős napsütésben, esőben, fagyban és erős szélben.

HŐMÉRSÉKLET:
A levegő és a falfelület hőfoka is +5C°- +25C° között legyen. SZÁRADÁSI IDŐ: porszáradás 4 óra tapadási száradás 10 óra. ESŐS, PÁRÁS, NYIRKOS IDŐBEN A SZÁRADÁSI IDŐ TÖBBSZÖRÖSÉRE NŐHET. A FELHORDÁSI ÉS SZÁRADÁSI IDŐ ALATT A FELÜLETET CSAPADÉK NEM ÉRHETI. A megadott értékek +20C°-on, 42%-os relatív páratartalom mellett értendők. Az időjárás változásával (hőmérséklet, páratartalom) a felhordási, száradási tulajdonságok nagymértékben megváltoznak. Felülfestés 28 óra múlva.


Gondolkodjon rendszerben!

Az épület homlokzati hőszigetelését készíthetjük komplex rendszerrel (mint például a MEGAS hőszigetelő rendszer), de természetesen a különböző gyártók sokféle elemeibol is össze tudjuk mindezt állítani. Fontos kérdés azonban, hogy hosszú távon melyik lesz számunkra kedvezőbb, melyik nyújt házunkra tökéletesebb megoldást? Az olcsó ár nem lehet az egyetlen szempont a rendszer kiválasztásánál, mert rengeteg példa akad arra, hogy a nem megfelelő minőségu hőszigetelo rendszer egyszerűen elválik a falazattól, főleg a rossz minőségű ragasztó, vagy a nem megfelelő üvegszövet miatt. A komplex hőszigetelő rendszer vásárlásakor nem csupán azonos márkájú elemeket alkalmazunk, de egy megfelelő technológiákkal egymásra épülő rendszert is választunk, aminek előnye, hogy a különböző elemek egymást erősítve kapcsolódnak egy-máshoz, növelve az egész rendszer minőségét.

Miért érdemes MEGAS rendszerben megvásárolni a hőszigetelésünket?
  • - A tervezés és a gyártás során jelentos figyelemet fordítunk az anyagok egymásra gyakorolt hatására.
  • - Csak jó minőségű, a szabványoknak megfelelő anyagokat használunk.
  • - A rendszerre a megfelelő beépítés mellett a MEGAS garanciát vállal.
  • - A MEGAS rendszer minősítést végző intézetek által egységesen bevizsgált egész, annak minősítése nemcsak az egyes összetevőkre terjed ki.
  • - A MEGAS rendszer ár-érték aránya jóval kedvezőbb az olcsóbb, alacsonyabb minoségű termékek hasonló paraméterénél.
  • - Ingyenes szaktanácsadással segítjük a kivitelezést.
  • - Ingyenes helyszíni felméréssel, egyénre szabott árajánlattal, kiszálítással növeljük szolgáltatásunk színvonalát.

Hőszigetelés - a jövő házépítésében

A korszerű építkezés egyik alapvető kritériuma, hogy korszerű anyagok és technológiák felhasználásával ne csak funkcionális, esztétikai és kényelmi igényeknek tudjunk megfelelni, hanem ezzel párhuzamosan az épület gazdaságos és környezettudatos üzemeltetése is biztosítható legyen. Az energiaszektor igényeinek, és ezzel együtt az energiahordozók árának folyamatos emelkedése nem csak a világpiacot érintő kérdés, de közvetlen életünkben is egyre nagyobb kihívásokat jelent. Megfelelő technológiák - mint például a homlokzati hőszigetelő rendszerek - alkalmazásával azonban e szegmensek közvetlen hatásait jelentős mértékben tudjuk csökkenteni. A megfelelő homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásának több pozitív hatása is van. A ráfordított költségek a megtakarított fűtési energiának köszönhetően 3-4 éven belül megtérülnek, a megtérülési idő után pedig továbbra is jelentős, mintegy 40-50%-os költségmegtakarítást eredményez.A változó klimatikus viszonyok miatt ma már nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy a megfelelően hőszigetelt épületeknek nem csak a téli időszakban van jelentős energia megtakarítása, de a nyári hónapokban is hasonló előnyökről beszélhetünk. Egy megfelelően kiválasztott, falakat beborító hőszigetelő rendszer jelentős mértékben lassítja a hő áramlását a külső és a belső tér között, ami a nyári időszakban a légkondicionálásra fordított energia szükségleteket szintén jelentős mértékben csökkenti. Az eddigi nézetekkel szemben tehát bátran kijelenthetjük, hogy a megfelelően hőszigetelt épület gyakorlatilag egész évben jelentős költségmegtakarítást eredményez. Jól érzékelteti ezt a tényt, hogy a nyugat- és észak-európai épületeknél egyre elterjedtebb a polisztirol hőszigetelő lemezek 5-10 cm-es vastagságot jelentősen meghaladó felhasználása. Ma már az sem elhanyagolható, hogy egyre több tudományos felmérés és publikáció foglalkozik a téli-nyári időszámítás szükségességével, ill. szükségtelenségével. Ennek oka, hogy a klimatizálás miatt megnövekedett a nyári energiafelhasználás gyakorlatilag elhanyagolhatóvá teszi az óraátállításból származó megtakarításokat.Mindezek mellett fontosnak tartjuk megemlíteni a környezettudatosság szükségességét is. A homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazásával nem csak energiát és pénzt takarítunk meg, de a magunk módján így is hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez. Élhető környezetünk szempontjából sem mellékes, hogy mennyi fölösleges energiát használunk fel, mennyi káros anyagot bocsátunk ki hiába, a természeti energiaforrások mértéktelen kizsákmányolása mennyire jelent járható utat a jövő szempontjából. Az expandált polisztirol hab egy kőolajszármazék, mely a legsokoldalúbb követelményeket kielégítő szigetelőanyag. Előállítása során nem használnak freon hajtógázt, így teljes életciklusa (a feldolgozástól az alkalmazásig) környezetbarát.
Összefoglalásként tehát kijelenthetjük, hogy a hőszigetelő-rendszer előnyei révén értékesebbé teszi az ingatlant: biztosítja a külső fal védelmét, kellemes belső klímát ad télen és nyáron, jóval kisebb fűtési és klimatizálási költséget biztosít, és segít csökkenteni a fölösleges környezeti terhelést.

Kellemes klíma - kis költségek
A MEGAS homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazásának több pozitív hatása is van. A ráfordított költségek a megtakarított futési energiának köszönhetően 3-4 éven belül megtérülnek, a megtérülési idő után pedig továbbra is jelentős, mintegy 40-50%-os költségmegtakarítást eredményez. A változó klimatikus viszonyok miatt ma már nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy a MEGAS rendszerrel megfelelően hőszigetelt épületeknek nem csak a téli időszakban van jelentős energia megtakarítása, de a nyári kánikulában is hasonló elonyökről beszélhetünk. Egy megfelelően kiválasztott, falakat beborító hőszigetelő rendszer jelentős mértékben lassítja a hő áramlását a külső és a belső tér között, ami a nyári forróságban is kellemesebb beltéri hőmérsékletet biztosít, a légkondicionálásra fordított energia szükségleteket pedig jelentős mértékben csökkenti. A MEGAS hőszigetelő rendszer előnyei révén értékesebbé teszi az ingatlant: biztosítja a külső fal védelmét, kellemes belső klímát ad télen és nyáron, kisebb fűtési és klimatizálási költséget biztosít, csökkenteni a fölösleges környezeti terhelést.

A minőség érték a házon

Az épületek hőszigetelésének előnyei ma már széles körben nyilvánvalóak: alacsonyabb fűtési-, klimatizálási költségek, kellemesebb belső klíma, esztétikus környezet, magasabb ingatlan érték. A hőszigetelésre fordított összeg 3-4 éven belül megtérül, ezután pedig továbbra is jelentős, mintegy 40-50%-os költségmegtakarítást eredményez. Azonban ahhoz, hogy mindezeket az előnyöket valóban élvezhessük is, nem mindegy, milyen minőségű anyagokból alakítjuk ki hőszigetelő rendszerünket. Azoknak, akik hosszú távú minőségi megoldásokban gondolkodnak, érdemes komplex rendszert vásárolniuk, így nem csupán azonos márkájú elemeket alkalmaznak, de egy megfelelo technológiákkal egymásra épülő rendszert is választanak, aminek elonye, hogy a különbözo elemek egymást erősítve kapcsolódnak össze, növelve az egész rendszer minoségét, stabilitását. br> Tekintsük át, mire érdemes figyelnünk ahhoz, hogy megfelelő minőségű hőszigetelést tudjunk választani házunkra.

Polisztirol
A polisztirol lapok feladata a falak megfelelő hőszigetelésének biztosítása. Egyik legfontosabb tulajdonsága a nyomószilárdság. A jó minőségű, nagyobb nyomószilárdságú polisztirollapok diletációja kisebb, ezért sokkal kedvezőbben reagál a manapság egyre fokozottabb hőingadozásra, kevésbé teszi ki a rendszert és a vakolatot a mozgásból adódó terheléseknek, repedéseknek. A gyenge minőségű, olcsó polisztirol lapok testsűrűsége alacsony, mérete pontatlan, alakja könnyen deformálódhat (görbeség, domborodás). E tulajdonságok miatt nem lehetséges a lapok pontos illesztése a falhoz és egymáshoz. Felülete érdes, ezáltal több ragasztóanyag felhasználását teszi szükségessé, ami a látszólag kedvezőbb árat máris megnöveli. A magasabb minőségű polisztirolt a gyártási folyamat során először tömbökben pihentetik (a pihentetés során az anyag a benne keletkező felületi feszültségeket elnyeli, végleges alakját felveszi), csak ezután kerül sor a tömbök feldarabolásával a kívánt vastagságú lapok előállítására. Poliszitrol vásárlásakor lényeges információt jelent számunkra a rajtuk lévő színjelölés. Homlokzati hőszigetelésre a kék csíkkal jelölt standard lapok nem, csak a piros csíkkal jelölt termékek alkalmasak. Sárga csíkkal a lépésálló, fekete csíkkal a lábazati polisztirol jelölik. A nem gyári színjelölésektől minden esetben óvakodjunk.

Háló
A hőszigetelő rendszerben a háló feladata a rendszer összetartása, aminek esetenként ami esetenként akár 60-80 Co-os hőmérsékletkülönbséget is el kell tudnia viselni. A jó minőségű háló stabilan összefogja a rendszert, alacsonyabb árfekvésű, gyengébb minőségű háló alkalmazásakor viszont könnyen repedések, táskásodások keletkezhetnek a vakolaton, amely végső esetben el is válthat a faltól. A jó minőségű háló jól tartja a rácsszerkezetet, az olcsó hálók minősége akár tekercsen belül, akár különböző gyártási dátumok között is ingadozhat. A megfelelő háló súlya legalább 145 g/m2, az ennél kisebb súlyú hálók nem képesek megfelelő stabilitást adni a rendszernek. A háló feldolgozásakor lényeges odafigyelni a megfelelő beágyazásra! A polisztirol lap felületére először a ragasztót kell felvinni, csak ezután következhet a háló felrakása és a ragasztó elsimítása. A nem a ragasztóba ágyazott háló a polisztiroltól elválik és a vakolattal együtt leesik a falról. A hálót mindig 10%-os fedéssel kell fölrakni.

Ragasztó
A ragasztó egybetartja a hálót a polisztirol lappal. A jó minőségű ragasztó megfelelő rugalmassággal rendelkezik, illetve beleoldódik, hozzáköt a polisztirol laphoz. A hőszigetelő rendszerhez soha ne használjunk csemperagasztót, mert az lényegesen alacsonyabb (20-30 Co-os) hőingadozáshoz van kifejlesztve és a polisztirolnak csak a felületén tapad. A csemperagasztó magas mészhidrát és cement tartalma miatt lúgosodásra hajlamos, ami megváltoztathatja a díszítővakolat színét. Tekintettel a ragasztó cementtartalmára, felhasználáskor a használati utasításban leírt száradási időt mindig be kell tartani. Túl rövid száradási idő esetén egyes komponensek átüthetnek a színezővakolaton, foltosodást okozhatnak illetve a lúgosodás károsítja a színező pigmenteket, ami a felület esztétikai romlásához vezet.

Árajánlat
Egy épület hőszigetelésekor nem elegendő a négyzetméterenkénti árból kalkulálni, mert azok nem tartalmaznak olyan járulékos költségeket, mint például az élvédők, indítósínek árai, csupán tájékoztató jellegűek. Pontos ár kalkulálásához érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki a helyszínen pontosan felméri a szükséges anyagmennyiségeket, szakmai tanácsokkal, jelentős tapasztalattal segíti a megfelelő hőszigetelő rendszer és díszítővakolat kiválasztását.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy hőszigetelő rendszer vásárlásakor érdemes minőségi termékek vásárlására törekednünk, mert ezek minősége hosszú távon is stabil, megbízható, ár-érték aránya sokkal kedvezőbb az olcsó anyagokból összeálított rendszerekénél. Komplex rendszer vásárlásakor érdemes végiggondolni, hogy a minőségi rendszerek csak minimálisan drágábbak (5-10%), viszont jelentősen több biztonságot nyújtanak hosszú távon. Az olcsó anyagok felhasználásából fakadó minőségi problémák pedig nem kevés bosszúságot okoznak, a minőségi hibák kijavításából adódó többletkiadások pedig az összköltségeket jóval a minőségi rendszer ára fölé tornázzák.