Hőszigetelés technológiája

MEGAS HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZER felhelyezésének technológiai lépései

A Megas Csoportnak, mint hőszigetelő rendszert gyártó és forgalmazó cégnek; valamint a kivitelezési munkáért felelős szakembereknek nagy felelőssége van, mert a falazatra felkerülő hőszigetelésnek ki kell állnia az elkövetkező 20-30 év – egyre szélsőségesebb – időjárásának próbáit.
A hőszigetelés egy külön szakmává nőtte ki magát, s az elmúlt évek rossz tapasztalatai arra ösztönzik az építkezőket, hogy minden munkát az arra szakosodott céggel, vállalkozóval készíttessenek el. Fontos elv, hogy minőségi munkát minőségi anyaggal lehet végezni. Egyes kivitelezők ill. anyagforgalmazó cégek megpróbálják silány minőségű anyagok felhasználásával versenyképessé tenni áraikat. Ez azonban vagy csupán rövid távon, vagy még úgy sem kifizetődő! Minden kivitelezés előtt fontos egy vagy több referenciamunka megtekintése, mert jó anyaggal is lehet rossz munkát végezni.

1. Falfelület előkészítése
A MEGAS homlokzati hőszigetelő rendszer felhasználható régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelő burkolására. Az alapfelületet, a vakolatot minden esetben vizsgáljuk át! Utólagos hőszigetelésnél a repedezett, laza, elváló vakolatot el kell távolítani, a centiméteres különbségeket vissza kell vakolni. Speciális esetekben nem elég a falfelület vízzel történő tisztítása, hanem alapozásra, porlekötésre is szükség van. Ezt a folyamatot MEGAFIX mélyalapozóval végezhetjük el. (Ytong fal esetén mindig ajánlott a falfelület alapozása.) Hibát követünk el, ha nem távolítjuk el a leváló vakolatrészeket! Bár a MEGAS termoragasztó a biztosítja a tapadást hőszigetelő lapok és a vakolat között, azonban a leváló vakolat a későbbiekben a teljes rendszer repedezéséhez vezethet.

2. Lábazati indítóprofil felhelyezése
A MEGAS hőszigetelő lapok alsó élének mechanikai védelmére és a vízorr kiképzésére mindig helyezzünk fel lábazati indítósínt a lábazat fölé. Ezeket, ha a falfelület nem teljesen sík, távtartók alkalmazásával kell felcsavarozni. A sínek illesztéséhez speciális, profiltoldó elemek állnak rendelkezésre.

3. Ragasztás MEGAS termoragasztóval
A MEGAS polisztirollapokat úgy kenjük be MEGAS termoragasztóval, hogy minden dübelezési pont alá kerüljön ragasztó. Ragasztási alapszabály, hogy a hőszigetelő lapoknak min. 40%-ban kell a falra tapadniuk. Ez történhet pontszerűen (8-10 pontban), vagy a széleken kenve és középen 3-4 pontban. A ragasztást mindig indítóprofiltól kezdve, lentről felfelé végezzük. A lapokat egymástól eltolva (fektetve!) kötésbe kell felhelyezni. Ha lehetséges, a nyílászárók sarkait egy hőszigetelő lapból vágjuk ki. A felragasztott lapokat szintenként ellenőrizzük és vízszintes mozdulatokkal szorosan toljuk egymáshoz őket, hogy minél kisebb legyen az illesztési hézag. A száradást követően minden illesztési hézagot vagy méretre vágott MEGAS polisztirolcsíkokkal vagy purhabbal kell kitölteni! A felület hullámossága igazán csak a vékonyvakolat felhordása után válik láthatóvá (azonban akkor már késő!), ezért a polisztirollapok ragasztásakor 2 méteres vízmérték használata ajánlott, amivel ellenőrizni lehet a fal egyenetlenségeit. Általában az erkélyek két oldalára a polisztirollapokat felragasztani már csak a korlátok fém vagy falszerkezetének teljes körbeszigetelésével lehet. Felmerül, hogy a későbbiekben az üveg vagy a fémszerkezet cseréje csak a hőszigetelés bontásával, rongálásával lehetséges. Egy teljes külső hőszigetelés több százezer forintos nagyságrendű is lehet, tehát a hőszigetelési munkák elvégzése előtt érdemes ezt a néhány ezer forintos többletköltséget átgondolni. A keretek körbeszigetelése nem okoz nagy változást a hőszigetelés hatékonyságában, viszont az esztétikai hatást teljes mértékben megváltoztatja már most, az esetleges javítás utáni állapotokról nem is beszélve.

Hiba,

 • ha kevés ponton ragasztunk, mert így romlik a ragasztás szilárdsága és dübelezésnél benyomódnak a lapok.
 • ha a talajjal érintkező helyeken is EPS-80 (fehér) hőszigetelő lapokat használnak. 30 cm alatt mindig ajánlott zártcellás XPS (zöldes-kék) polisztirollapok felragasztása.
 • ha illesztési hézagok (hőhidak) keletkeznek a pontatlan méretre szabásokból, a lemezek közé kerülő ragasztótól, esetleg a tábla éleket is ragasztják.
 • ha a sarkok alá nem kennek ragasztót, mert ez a lemezek csiszolásakor benyomódik, majd pedig kiugrik.
 • ha a nyílászárók köré nem ragasztanak hőszigetelő lapokat. Mindig ajánljuk minimum 2 cm-es hőszigetelő lap befordítását. Utólagos hőszigeteléskor általában redőnyökkel találkozunk. Ekkor át kell gondolni, hogy vagy átszabatjuk ezeket, vagy ha a későbbiekben valami probléma merül fel a redőnyökkel kapcsolatosan, akkor már csak a hőszigetelés bontásával lehet ezeket megoldani.

4. Hálózás előkészítése (dübelezés, csiszolás)
A MEGAS hőszigetelő lapok ragasztásos technológiával, dübeles rögzítéssel kerülnek fel a falra. A dübelek elhelyezésének több módja is létezik. Tapasztalatokra alapozva kerüljük el a sarokponti dübelezéseket a polisztirollapok találkozási pontjánál. A hőszigetelő lapok a sarkokon a legsérülékenyebbek és ha véletlenül nem kerül alá tökéletesen a ragasztó, a dübelek ezeken a pontokon behúzzák a lemezeket, sőt el is törhetik őket. Mivel a m2-ként 4-6 db műanyag tárcsás dübel használata 10-15 %-kal csökkenti a hőszigetelő rendszer hatékonyságát, ezért ezt is be kell tervezni a hőszigetelés vastagságának számításakor! Betonba 3-4 cm, tömör téglába 4-5 cm, üreges téglába 5-6 cm, gázszilikát, tufa és vályog falba legalább6-8 cm hosszan érjen be a dübel! Van olyan hőszigetelt épület, melyen a vékonyvakolat felhordása után is láthatóak maradtak a hőszigetelő lemezek illesztései. Ezért ajánlott minden esetben a hőszigetelő lapok átcsiszolása. A csiszolást körkörös mozdulatokkal kell végezni és nem elegendő csak a találkozási éleken. Már kaphatók erre a célra kialakított szerszámok. A dübelezéssel kombinált ragasztáskor a dübelek okozta mélyedéseket a hálózás előtt be kell simítani. Hálózáskor így elkerülhető a dübel lyukaknál átnyomódó ragasztóanyag, amit száradás után csak csiszolással távolítható el.

Hiba,

 • ha nem megfelelő hosszúságú dübelt választunk. Pl. 38-as NF tégla fal 2 cm vakolat esetén; 7 cm polisztirol + 1 cm ragasztó + 2 cm vakolat + 6 cm mélység a falban = 16 cm: 160-as dübel szükséges. Ennél kisebb nem elégséges!
 • ha a dübelek alatt nincs ragasztó, így a hőszigetelő lemez hullámos lesz.
 • ha nem várják meg a ragasztó megkötését, így a dübelek behúzzák a lapokat. Ekkor szintén hullámos lesz a felület. ha a hőszigetelő lapok csiszolását csak a találkozási éleknél végzik el, további mélyedéseket készítenek a felületbe.

5. Hálózás
A hálózás, vagyis pontosabban a hálóbeágyazás a rendszer lelke. Az üvegháló két réteg MEGAS termoragasztó közé ágyazva felel csak meg a MEGAS rendszer követelményeinek. A hálót a felkent ragasztó felületére kell tenni és újra átsimítani. Ha csak a felfüggesztett üvegszöveten át kenjük fel a termoragasztót, a háló rácsai alá nem kerül belőle. Az alábbi képeken látható, hogy a hálón keresztül felkent ragasztó csak a hőszigetelő lap kb. 50%-ában biztosítja a tapadást (az üvegszövet rácsai alá nem került ragasztó). A nem szakszerű kivitelezés 1-2 éven belül megmutatja magát. A hálózást próbáljuk egyszerre minél nagyobb felületen végezni. Ha lehetséges, minden munkaszinten egy ember helyezkedjen el és az épület magasságának megfelelő hálót tegye fel egyben. A MEGAS termoragasztó felhordása kb. 2 mm vastagságban történjen és ez a folyamatot „elnagyoltan” is végezhető. Az így felkent termoragasztó felületére helyezzük fel a méretre vágott üvegszövetet, és simítsuk át újra az egészet, miközben figyeljük, hogy a háló egyenletesen, gyűrődésmentesen terüljön el a falfelületen. Az üvegszövetnek teljes mértékben fedettnek kell lennie, így ha szükséges, plusz anyagfelvitellel javítsuk az anyaghiányos részeket. Minél jobb minőségű (egyenletesebb) a behálózott falfelület, annál esztétikusabb lesz a felhordott vékonyvakolat. A 10 cm-es háló átfedés alapkövetelmény. Az átfedéseknél próbáljuk meg az anyagot kicsit vékonyabban elhúzni, majd rátét után a glettelést az előző hálón 15-20 cm-re benyúlva végezni. Ez azért szükséges, mert az egymásra helyezett 2-2 mm ragasztóréteg már kb. 0,5 cm vastag is lehet, ami a felületen már látszani fog.

 • A felületre ragasztott díszeken a hálót körbe kell vezetni vagyis az éleket is be kell hálózni, mert ide általában nehézkes hálós élvédő felhelyezése.
 • A sarkok megerősítését átvezetett hálóval ajánljuk. -Hálózásakor az üvegszövetet az indítóprofil felső élénél vágjuk el, így nem keletkezik hálóátfedés, ami később a felület repedéséhez vezethet.
 • A termoragasztóval glettelt felületet foltszerűen javítani tilos (a felhordott vakolat színében eltérések lesznek)!

6. Élvédők felhelyezése
A hőszigetelő rendszer legsérülékenyebb pontjai a sarkok. A sarkokon alkalmazható élvédők az esztétika mellett a mechanikai behatásoktól is védik a rendszert. Az élvédők lehetnek alumíniumból, műanyagból, melyekre hálócsíkokat ragasztunk. Léteznek derékszögtől eltérő sarkokon is alkalmazható élvédők, melyek üvegszövetre ragasztott műanyag szalagok.


7. Alapozás
A MEGAS termoragasztóval ellátott felületet csiszolással és alapozással kell előkészíteni a színezésre. Csiszolással a hálózásnál keletkezett vékony karcokat távolítjuk el. Különleges esetekben a termoragasztóval glettelést is végzünk a már behálózott felületen, így sokkal egyenletesebb és esztétikusabb felület érhető el. Az alapozást MEGAFIX COLOR alapozóval végezzük. Az alapozónak nedvszívás-kiegyenlítő és tapadás-elősegítő szerepe van. Száradási ideje 24 óra. Előnyös, ha az alapozó a színvakolattal megegyező színű. Fontos követelmény, hogy alapozásra csak azután kerülhet sor, ha a hálóra felhordott ragasztótapasz a teljes keresztmetszetében megszáradt és megkötött. A ragasztó kötési ideje 28 nap! Hiba,

 • ha nem csiszolják át a behálózott felületet, így a nagyobb karcok átlátszódhatnak a felhordott vékonyvakolaton.
 • ha az alapozásnál nem várják meg az előírt száradási időt, ami később a vékonyvakolat felrepedezéséhez és elválásához vezethet.
 • ha a termoragasztó száradási, kötési idejét nem várják meg az alapozás és a vakolat felhordása előtt, ekkor előfordulhat, hogy a szín nem lesz tartós.

8. Vékonyvakolat (nemesvakolat) felhordása
A MEGAS EXTRA vékonyvakolat felhordása a ház végső megjelenését adja. A művelet a hőszigetelés leglátványosabb és egyben legrövidebb folyamata. A vékonyvakolat feldolgozása során érzékeny az időjárásra. Egy elrontott színezés javítása igen költséges, szinte lehetetlen a teljes falfelület átszínezése nélkül. A folyamat a következő: rozsdamentes glettvassal a szemcsenagyságnak megfelelő vastagságban fel kell húzni a vakolatot a falra, majd műanyagsimítóval kell elkészíteni struktúrának megfelelő felületet. A vakolat valahogy csak-csak felkerül, de a bedörzsölés már gyakorlatot igényel, és minél nagyobb a felület, annál több emberre van szükség. A dörzsölést még az anyag száradása előtt be kell fejezni, és a szomszédos munkafelületeket tökéletesen össze kell dolgozni. A színezést mindig legfelülről kezdjük, mert a vékonyvakolat általában csöpög, és összekenheti a már elkészült felületet. A MEGAS EXTRA vékonyvakolatnak 1,5 és 1 mm-es dörzsvakolat, valamint 2 mm-es gördülőszemcsés vakolat formája létezik. A gördülőszemcsés vakolatban kis mennyiségben nagyobb szemcsék is vannak, ennek köszönhetően a felülete barázdált lesz, melyek iránya változtatható, így többféle struktúra is kialakítható. A dörzs vékonyvakolat azonos szemcsenagyságú anyag, így felülete homogénebb. Leginkább a csiszolóvászon felületéhez hasonlítható. (A vékonyvakolat egy másik formája a MEGAS hengervakolat, melyet henger segítségével hordunk fel a falfelületre.)

Hiba,

 • ha nem folyamatosan végzik a nemesvakolat felhordását és simítását, így a struktúra nem lesz egyenletes, foltos lesz a falfelület.
 • ha nem tartják be az előírt időjárási feltételeket. A fagyás a vakolat leválásához, a túlzott napsütés a felület megégéséhez vezet, a megázás pedig kimossa a kötőanyagot vagy torzítja a struktúrát. Mindhárom hiba az addig tökéletesen kivitelezett rendszert esztétikailag tönkreteszi.
 • ha nem várják meg a termoragasztó teljes keresztmetszetű száradását és kötését, a vakolat színében foltosodás fordulhat elő.